• Wed
  • Oct 22, 2014
  • Updated: 9:01am

Four projects win government designers architecture awards

PUBLISHED : Friday, 20 April, 2007, 12:00am
UPDATED : Friday, 20 April, 2007, 12:00am
 

The Architectural Services Department scooped four prizes at the city's leading architecture awards, including medal of the year.


The four-storey Stanley Municipal Services Building on Stanley Market Road - designed by government architects - snapped up the Institute of Architects' Annual Award top prize, the medal of the year.


It is the second time the department took home the award's top prize, with last year's medal of the year going to the department's Wetland Park building.


The department's other prizes were for the Tsim Sha Tsui waterfront beautification project, a primary-secondary school project in Sham Shui Po, and an Education and Manpower Bureau building in Kowloon Tong.


Institute of Architects president Ronald Lu Yuen-cheung said: 'All major architectural jobs come from the government. There weren't many projects in the private sector except residential developments. It is normally difficult for residential buildings to get major awards.'


The HK$172 million municipal building project was completed in November 2005; it houses a small library, sports centre, community hall, an office for the Southern District Office and a rooftop garden.


Department assistant director Elizabeth Cheng Chan Ching-yin said natural materials were used, such as clay brick, fair-faced concrete - which gave the building a natural look - and timber to allow it to blend in with the neighbourhood. A glass floor allowed sunlight to enter the community centre in the basement during the day and artificial lighting to light the courtyard from the basement at night.


Chinese University's centralised science laboratories took the merit award. Architect Ross Milne said his colourful building on a hillside on the Chinese University campus was built as an icon of the tertiary institute.


He used 17 colours on an external wall to reflect the patterns on the periodic table.


'I made reference to the periodic table, making it a reference of what is going on inside the building.


'The colours we used all exist in nature, allowing the building to have a subtle relationship with the hill and the woods in the area.'


One prize for projects outside Hong Kong went to Oval Partnership and Integer China's work in Kunming . The judges praised the project for contributing to environmentally sustainable architecture.


Share

For unlimited access to:

SCMP.com SCMP Tablet Edition SCMP Mobile Edition 10-year news archive
 
 

 

 
 
 
 
 

Login

SCMP.com Account

or