The great teen bake-off | South China Morning Post
  • Sun
  • Mar 29, 2015
  • Updated: 11:33am

The great teen bake-off

PUBLISHED : Monday, 24 January, 2011, 12:00am
UPDATED : Monday, 24 January, 2011, 12:00am

TownElec, a leading supplier of energy, has organised a baking competition for teens. The first prize is an all-expenses paid week's stay at a world-famous cookery school in Japan. Hundreds of wannabe teen bakers entered the first rounds of the competition, but now there are only three contestants left. They will take part in the tough final next week. They have to bake their signature dish. Listen to what the three finalists say about the final cook-off and then answer the questions.

1 Which week had been the hardest for Jake so far?

a. the first week

b. the cake-making week

c. the bread-making week

2 Why was this hard for him?

a. he burned what he was baking

b. he forgot an important ingredient

c. the end results were not what he had hoped for

3 What is Jake going to bake for the final?

a. a French gateau

b. a classic German cake

c. an English baked pudding

4 What is the total preparation and baking time for this?

a. 55 minutes

b. 30 minutes

c. 25 minutes

5. Which is Jake's list of ingredients?

List A

Sugar

Salted butter

Six eggs

Flour

Cocoa

Black cherries

Single cream

Dark chocolate

List B

Sugar

Unsalted butter

Six eggs

Flour

Cocoa

Black cherries

Double cream

Dark chocolate

List C

Sugar

Unsalted butter

Five eggs

Flour

Cocoa

Red cherries

Double cream

Milk chocolate

6 When did the contestants have to bake sweet buns?

a. the first week of the competition

b. week three

c. the second week

7 How did Claire do that week?

a. she had a disaster

b. the judges praised her

c. the judges were disappointed

8 How does Claire think she has done so far?

a. she has only had one slight disaster

b. she is pleased with everything she has baked

c. she did badly in the bread-baking week

9 Where does the recipe she is baking for the final come from?

a. it's a family recipe from a friend of her mother's

b. from a classic French cookery book

c. it's her grandmother's recipe

10 Which is Claire's list of ingredients?

List A

3 eggs

Sugar

2 lemons

Double cream

Gelatine

List B

3 eggs

Sugar

2 lemons

Single cream

Gelatine

List C

3 egg whites

Sugar

2 lemons

Double cream

Gelatine

11 Why is Alex not so nervous for the final?

a. because the judges have given the contestants the recipe

b. because this week's recipe is easy

c. because the contestants have had free choice about what they will bake

12 Where does the recipe for Queen of Puddings come from?

a. France

b. Alex doesn't know

c. England

13 How should Queen of Puddings be served?

a. after it has gone cold

b. as soon as it is baked

c. after it has rested half an hour

14 What accompanies a dish of Queen of Puddings?

a. nothing

b. some cream

c. some fruit juice

15 Which is Alex's list of ingredients?

List A

Milk

Butter

White breadcrumbs

Orange zest

Sugar

2 eggs

Raspberry jam

List B

Cream

Butter

Brown breadcrumbs

Orange zest

Sugar

2 eggs

Raspberry jam

List C

Milk

Butter

White breadcrumbs

Lemon zest

Sugar

2 eggs

Raspberry jam

Answers:

1. c, 2. c, 3. b, 4. a, 5. b, 6. c, 7. b, 8. b, 9. a, 10. a, 11. c, 12. b, 13. b, 14. a, 15. c

Share

For unlimited access to:

SCMP.com SCMP Tablet Edition SCMP Mobile Edition 10-year news archive
 
 

 

 
 
 
 
 

Login

SCMP.com Account

or