• Mon
  • Jul 28, 2014
  • Updated: 1:19pm

The year without a summer

PUBLISHED : Monday, 13 June, 2011, 12:00am
UPDATED : Monday, 13 June, 2011, 12:00am

Listen to the podcast about 'The Year without a Summer' and then answer the questions about what you have heard

1 Which was the year without a summer?

a. 1618

b. 1816

c. 1918

2 When did Mount Tambora erupt?

a. in April, 1816

b. in winter, 1815

c. in spring, 1815

3 Roughly how high was the volcano after the eruption?

a. 4,300 metres

b. 10,000 metres

c. 2,800 metres

4 What was spewed into the atmosphere?

a.

b.

c.

5 Where was the red fog first seen?

a. in north-east Europe

b. in South America

c. in the north-eastern states of America

6 What strange weather conditions followed the red fog?

a. weeks of bitterly cold weather

b. an unusually hot summer

c. a fairly cool June

7 Why did the price of food rise dramatically in America in the summer of 1816?

a. crops had been destroyed by disease

b. the grain harvest had failed

c. the weather had produced a good crop of wheat

8 What were summer weather conditions like in Europe?

a. much better than in the US

b. the usual for the time of year

c. the same as in America

9 Why did many families in Europe leave their homes in summer 1816?

a. to look for employment

b. because they were starving

c. because of widespread flooding

10 What happened in Germany and France?

a. a war broke out

b. government buildings were looted

c. people fought to get food

11 What strange phenomenon was seen in Italy?

a. scarlet fog and mist

b. red rain

c. coloured snow

12 How did China escape the strange weather conditions of summer 1816?

a. the ash clouds didn't change the weather there

b. it didn't

c. the ash warmed up the weather

13 What caused the terrible outbreak of disease in India?

a. out-of-season torrential rains

b. crop failure

c. the Russian army

14 What caused the year without a summer?

a. a blanket of ash on the ground covering half the world

b. a volcanic eruption in 1816

c. vast clouds of ash blocking out the heat of the sun

Answers: 1. b, 2. c, 3. c, 4. a, 5. c, 6. a, 7. b, 8. c, 9. b, 10. c, 11. c, 12. b, 13. a, 14. c

Share

For unlimited access to:

SCMP.com SCMP Tablet Edition SCMP Mobile Edition 10-year news archive
 
 

 

 
 
 
 
 

Login

SCMP.com Account

or