• Fri
  • Oct 31, 2014
  • Updated: 3:14pm

Easter chocolate crispies nests

PUBLISHED : Friday, 30 March, 2012, 12:00am
UPDATED : Friday, 30 March, 2012, 12:00am

Equipment you will need


18 paper cupcake cases


Large saucepan


Weighing scales


Metal spoon


Wooden spoon


Ingredients you will need


225g milk chocolate


50g butter


3 tablespoons golden syrup


150g rice crispies or cornflakes


Coloured chocolate mini eggs to decorate


Method


1 Place the milk chocolate, butter and golden syrup in the saucepan.


2 Heat the pan over a low heat.


3 Stir the mixture all the time with the wooden spoon until the chocolate and butter have completely melted.


4 Remove the saucepan from the heat.


5 Carefully pour the rice crispies or cornflakes into the melted chocolate. Stir gently to completely cover the rice crispies or cornflakes in chocolate.


6 Spoon the chocolate-coated rice crispies or cornflakes into the paper cupcake cases.


7 Use the spoon to make a small dent on the top of each rice crispie cake to make a nest shape.


8 Leave the nests to cool so the chocolate sets, or you can put the nests in the fridge for 30 minutes.


9 Place some coloured chocolate mini eggs in the nests, and serve them with a smile.


Easter quiz


1 Egg decorating is an Easter tradition in many countries around the world. Which country commonly dyes boiled eggs red?


a. Russia


b. Germany


c. Greece


d. United States


2 People in some countries decorate hollow eggs and give them as gifts during Maundy Thursday (the day before Good Friday). In which of the following countries does that happen?


a. Britain


b. Russia


c. Poland


d. Germany


3 Which of the following foods is traditionally eaten on Good Friday?


a. simnel cake


b. hot cross buns


c. chocolate egg


d. ham sandwich


4 What is a simnel cake?


a. chocolate cake


b. lemon cake


c. fruit cake


d. pancake


5 Fish is traditionally eaten on which of the following days?


a. Ash Wednesday


b. Maundy Thursday


c. Good Friday


d. Easter Sunday


6 Many countries serve this traditional roast meat on Easter Sunday.


a. roast lamb


b. roast pork


c. roast duck


d. roast pigeon


7 In Italy, a special bread is served as an Easter treat. What is it called?


a. biscotti


b. pane di pasqua


c. pannetone


d. pane di dolci


8 In Poland, babka is usually served as an Easter food. What do you think it is?


a. poppyseed cake


b. soup with hard-boiled eggs and sausages


c. beetroot salad


d. yeast cake


9 In America, which of the following is an Easter food tradition?


a. ham


b. fried chicken


c. hamburgers


d. steak


10 Traditionally, spiced Easter biscuits containing dried fruits are baked and eaten in which of the following countries?


a. Sweden


b. Spain


c. Britain


d. Austria


Answers: 1. c, 2. d, 3. b, 4. c, 5. c, 6. a, 7. b, 8. d, 9. a, 10. c

Share

For unlimited access to:

SCMP.com SCMP Tablet Edition SCMP Mobile Edition 10-year news archive
 
 

 

 
 
 
 
 

Login

SCMP.com Account

or