5-minute listening: Use Maya Hawke’s ‘Sweet Tooth’ to practise your English

Published: 
  • Practise your English with our short listening exercises: play the audio linked below; answer the questions; and check the answers at the bottom of the page
  • The American singer and actor said she wrote the song’s lyrics while filming the hit Netflix series ‘Stranger Things’
Doris Wai |
Published: 
Comment

Latest Articles

Hong Kong schools welcome prospect of return of overseas study tours

Hong Kong students’ happiness is dropping, and Covid rules and study stress are to blame

TikTok may face US$29 million fine in Britain over children’s data protection

Iran protest death toll tops 75 as crackdown intensifies, says human rights group

Scientists find a way to say goodbye to toxic ‘forever chemicals’, PFAS

Maya Hawke heads to the dentist in the music video for her song “Sweet Tooth”. Photo: Captured from YouTube

Maya Hawke dropped the music video for her new single Sweet Tooth on August 16. In the dreamlike music video, she goes to the dentist and is given laughing gas, which causes her to slip into bizarre hallucinations.

The 24-year-old American musician and actor – who plays Robin Buckley in Netflix’s Stranger Things – revealed that she wrote the song’s lyrics while filming the hit series.

Sweet Tooth was the last song written for ‘Moss’,” Hawke shared in a statement, referring to her coming album which is set to be released on September 23. “When we finished the first recording session, I felt this eruption of joy, and I knew this feeling had to be on the record.”

Listen to the song, and see how well you understand the lyrics by completing the quiz below. Check the answers on our site, and play the song again!

Questions

1. What is something the singer wouldn’t do for her mother according to verse one?
A. steal
B. tell lies
C. skip school
D. nothing

2. Why was the theatre in verse one empty?
A. because everyone hated the film that was playing
B. because it was located in a remote part of Duluth
C. because the building had burned down
D. because no one wanted to go there

3. What does “it” in the lyrics “Swear I really loved it” refer to?
A. a song
B. a place
C. a film
D. a building

4. Which word best describes how the singer feels towards her past experiences according to the chorus?
A. loving
B. thankful
C. unappreciative
D. indignant

5. Which of the following describes a “sound bite”?
A. a short clip of speech or music from a longer recording
B. a very short whisper
C. loud, jarring music
D. the sound of small bells ringing

6. What does the “plastic” in verse two most likely refer to?
A. a fake cherry seed
B. invisible braces
C. chewing gum
D. a fake tooth

7. What might the singer have forgotten when she picked up the call in verse two?
A. what she was looking for
B. her dentist appointment
C. that she was eating something
D. that she was feeling cold

8. Which word or phrase can replace “collapsed” in the lyrics “So my molar collapsed”?
A. dismembered
B. smashed
C. fell apart
D. none of the above

9. What do the lyrics “Like a glacier melting in the heat / My mouth full up with lightning” describe?
A. how the singer felt while watching a film
B. what the singer experienced when her tooth broke off
C. the singer’s experience at the dentist
D. all of the above

10. What do the lyrics “Big, sore sweet tooth” likely represent?
A. the singer’s past experiences
B. the singer’s relationship with her mother
C. the loss of the singer’s molar
D. all of the above

Lyrics

Verse one
Told my mother that I love her
And that I’d lie to the accountant if she wants
I’ll do whatever to protect her
I’ll say anything just to make her stop
I saw a movie everybody hated
In an empty theatre in Duluth
Swear I really loved it
Love is such a better thing to do

Chorus
I’m grateful for everything you put me through
It’s the only reason I’m any good to talk to
When I’m sick or suffering, I’ll still call you
About my big, sore sweet tooth

Verse two
Search frantic for the moonlight
I bat I get cold beneath the stars
And instead, I found a sound bite
Of someone I love saying something mean and hard
Forgot I have a piece of plastic
In the place where my molar used to be
Sucking on a summer cherry
When you called, I bit hard into the seed

Chorus
I’m grateful for everything you put me through
It’s the only reason I’m any good to talk to
When I’m sick or suffering, I’ll still call you
About my big, sore sweet tooth

Bridge
So my molar collapsed on me
Like a glacier melting in the heat
My mouth full up with lightning
I’m an outlet shock, a hole, a need
So everybody loves you
And every little bit helps
I broke my bone
It was the worst she ever felt

Chorus
I’m grateful for everything you put me through
It’s the only reason I’m any good to talk to
When I’m sick or suffering, I’ll still call you
About my big, sore sweet tooth

Outro
Big, sore sweet tooth
Da, da, da, da

Have you ever had strange dreams after a dentist gave you laughing gas? Photo: Captured from YouTube

Answers

1. D
2. A
3. C
4. B
5. A
6. D
7. C
8. C
9. B
10. D

Sign up for the YP Teachers Newsletter
Get updates for teachers sent directly to your inbox
By registering, you agree to our T&C and Privacy Policy
Comment